Eks toitumiskavu ja dieediprogramme ringle ilmas üksjagu, kuid alanud aastaks on väljaanne U.S. News&World võtnud nõuks neid kõrvutada ja selgitanud välja võitja, mis aitab kaalu langetada, poputades samal ajal su südant ja muid organeid ning toetades mõtet, et tähistad ühel päeval oma 100. sünnipäeva. Drumroll, please - võitjaks tuli vahemereline toitumiskava!
Tegelikult olen vahemerelise toitumise eelistest kirjutanud pikemalt postitusest pikaealiste kogukondadest, sest tervelt kolm neist asusid just Vahemere piirkonnas. Värske, võimalikult kodu lähedal kasvatatud toit, orgaanilised toiduained, mida pole eri moel töödeldud, palju köögivilju ja kiudaineid sisaldas nende inimeste toidulaud. Pluss loomulik igapäevane liikumine õues ja aias, treppidest üles ja alla, kogukonna ja pere tugi ning sada tuleb nigu nipsti!
Seda, et vahemereline toitumine tervisele kasulik on, tegid toitumisteadlased kindlaks mahukas seitsme riigi (Itaalia, Kreeka, Jaapani, Soome, endise Jugoslaavia, Holland ja USA) uuring aastatel 1958 – 1999. Uuringu käigus vaadeldi enam ui 13 000 meest, saamaks teada, kuidas mõjutab toitumine südame tervist.
Muidugi ei saa öelda, et eksisteeriks üks kindel nö Vahemere dieet, sest eks söö ju türklased teisiti kui itaallased või serblased ja makedoonlaste toidulaud erineb jällegi kreeklaste omast. Küll aga on sellised lihtsad põhitõed, mis aitab vahemerelist toitumist oma igapäevaellu integreerida:
- Toiduports peaks koosnema väga erinevat sorti toiduainetest ja köögiviljadel võiks olla kandev, mitte lisandi roll
- Köögi- ja puuviljad, täisteratooted, pähklid, oad jt kaunviljad, oliivõli, ürdid ja maitseained peaks olema igapäevase toidusedeli osa
- Vähemalt kaks korda nädalas võiks laual olla mereannid või kala
- Linnuliha, munade, juustu ja jogurti tarbimine mõistlikus koguses on OK
- Punane liha ja maiustused võiks laual olla pigem erilistel puhkudel
- Aeg-ajalt võib endale lubada klaasikese punast veini (mõõdukalt!!!)
Eks talvisel Eestimaal võtab muidugi see loetelu pisut ohkama – ainus kohalik kraam tuleb talviti ikka ju köetavatest suurkasvuhoonetest või välismaalt, värskel kalal kipub tihtipeale olema kulla hind. Võtmesõnaks on aga kõige juures mõistlik tarbimine (ehk siis mitte liialdamine). Ja suvisel Eestimaal kasvab kõik ju mühinal – pisema tarbe- ja ürdiaia saab sisse seada kasvõi kortermaja rõdul:)
