
See aeg on käes, kui peenrad ja turuletid värskest aiakraamist lausa lookas: kõikvõimalikku rohelist ja punast, haput ja magusat on saadaval ning mõistagi tuleb seda enda kasuks kohe ära kasutada, sest teadagi elavad need inimesed kõige kauem ja õnnelikumalt, kes söövad kodust 100 km raadiuses kasvatatut.
Rohelised aedoad ehk türgi oad on mu ammused lemmikud. Need Eestimaa aedades kasvavad vitamiinide, kiudainete, foolhappe-, magneesiumi- ja kaltsiumirikkad ampsud peaks peale selle, et on lihtsalt maitsvad, võitlema ka naha nooruslikkuse ja terve südame eest. Igati head!
Enamasti ma keedan neid kergelt, 3-5 minutit – ehk siis moodsamalt öeldes blanšeerin. Ühel päeval aga vormistasin kergeks ja mõnusaks salatiks, mida jagan teiega ka.
Krõmps kreekapärane suvelõpusalat
Neljale
500 gr rohelisi aedube ehk türgi ube
150 gr fetajuustu
Peotäis münti
Näpuotsatäis soola
Vinegretiks ehk salatikastmeks: 4 spl head oliivõli. 3 spl sidruni või laimimahla, 1 pressitud küüslauguküüs, 1 tl Dijoni sinepit, 1tl mett või tšillimoosi (seda lisasin mina)
Blanšeeri oad, et nad oleks kergelt keedetud, aga ikka veel mõnusalt krõmpsud! Maitsesta soolaga, aseta taldrikule. Sega kokku vinegrett ja vala ubadele. Murenda feta tükikesteks ja puista salatile. Haki münt ja puista samuti salatile ning ära pikalt mõtle, vaid kuku nosima!