Švipsis maasikavaht: valmib kiiresti ja maitseb kõigile

Jaaniõhtuni, selle üleeestilise suurgrillipühani pole enam palju jäänud ja see igajaanine küss – mida lauale panna- kerkib taas päevakorda. Kauplused, nagu ma aru saan, on käega löönud ja peale grill-lihade ja vorstikeste eriti midagi muud ei müü (ikkagi jaanid, junõu).

Siinkirjutajat valdavad jaanikute aegu vastakad tunded. Muidugi, ideaalselt küpsetatud grill-liha ja kala on taevalik, aga see va grillimine, on, ikkagi üks peenikene kunst ja paraku jääb kahe käe sõrmedest üle, kui neid inimesi hakata üles lugema, kes seda meisterlikult suudavad. Rohkem on neid, kelle mitmetunnise sussutamise tulemus on nagu eesti sportlastel olümpial – mitte kõige hullem, aga tippklassist jääb kõrvale. Ja eriti palju tekib jaanilaupäeval neid grillimishuvilisi, kelle tegevuse tulemus on toored kõrbenud känkrad, mis näevad välja nagu omavahel põlenud metsalagendikul juttu puhuvad neegersiilid, kui kasutada üht kaunist kirjanduslikku epiteeti, väsinud grillmeister ise on samas näoli murule heitnud.

See on umbes nagu joonistamisega: mõnede autorite teoste eest on meeleheitel miljardärid nõus kasvõi kunstihoone katuselt alla viskuma, veidi rohkemad mõistavad lõuendile vedada Malle Leisi loomingust inspireeritud tulpe ja veel suurem hulk joonistas viimati lasteaias tuumaleevikese ja nelja väriseva jalaga lamba.

No vot, seega võib pühal grillipühal vaimustust esile kutsuda midagi muud, näiteks magusroog. Eesti maasikas hakkab juba tulema ja maasikas abiellus vahukoorega teatavasti taevas. Pane need kokku, lisa väike švips ja ohhohhooo, kus hakkab juhtuma! Lisaks on mu meelest tegemist ka suht seksika magusroaga (kallim võib pahaks panna, kui teda näiteks kringlitükiga kaunistad, vahukoore limpsimise vastu tal muidugi miskit olla ei saa:)

Lisaks võimaldab see magusroog improviseerimist – maasikate asemel võid kasutada vaarikaid või põldmarju, lisada küpsiseid või beseed, šokolaadipuru või röstitud mandleid.

Švipsis maasikavaht

Pool kilo värskeid maasikaid

Suhkrut tunde järgi

Marsala veini või mõnd muud magusat portveini

500 ml vahukoort

150 ml kreeka jogurtit

1 spl tuhksuhkrut vahukoore vahustamiseks

Šokolaadi- või beseeküpsiseid

Suru maasikad kahvliga kausis katki, kasuta kõvemaid, mitte väga lödiseid marju – et jääks ka suuremaid marjatükikesi. Lisa suhkrut ja sega marjad läbi, lisa paar sortsu portveini ja jäta natukeseks külmkappi seisma.

Vahusta vahukoor tuhksuhkruga piisavalt tugevaks vahuks, lisa kreeka jogurt ja sega korralikult. Nüüd võta marjakauss ja hakka vahule ettevaatlikult marjasegu lisama – nii et vaht jääks kenasti punasetriibuline! Kui soovid, võid oma magustoidu jaoks purustada ka veidi küpsiseid.

Võid serveerida magustoitu suures kausis, aga ka väikestes kausikestest/purkides – võid panna küpsistega kihiti ja kui marjasegu üle jääb, selle kõige alumiseks kihiks panna – aga jälgi, et see poleks liiga vedel. Kaunista maasikate, šokolaadipuru või röstitud mandlitega. Ja naudi!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s