
Tahaksin siin kirjutada, et mul oli mingi väga hea põhjus, miks blogipostituste vahele on jäänud kaunis pikk vahe. Tegelikult ei olnud. Muud põhjust ei olnud, kui et ma ei suutnud väga pikka aega midagi keeta ega küpsetada. Sest mu mõistus lihtsalt tõrkus uskumast, et eile algas sõda. Ja et mitte kas, vaid millal see meieni jõuab. Mu (võileiva)grill ja veel mõned asjad rõõmustavad nüüd igatahes üht väga toredat põgenikeperet. Ja mõned teist ootavad hoopis Facebookis järge mu ülevõlli poliitilisele satiirile.
Aga nagu ütleb sõbranna Elo, läheb kergemaks, kui midagi teed. Niisiis sidusin põllepaelad sõlme, käärisin käised ja meisterdasin lõpuks ühe väga lihtsa ja kiire marjapiruka. Selle retsept on pärit kusagilt sugulaste ja tuttavate varasalvest. Armastus puruküpsetiste vastu pärineb igatahes kokast tädi Helgilt – nii võimsa maitsega kohupiimakooke pole ma söönud ei enne ega pärast kui lapsena nende pere tähtpäevadel. Aga ka teised tädid ja vanaemad ja sõbrannade vanaemad ning emad on mu ellu toonud sahtlitäie suupäraseid retsepte, millest ma väga hindan kaht komponenti – kiirus ja lihtsus.
Ma ise nimetan seda “kümne minuti marjapirukaks” , kuna nii täidis kui põhi valmivad umbes kümne minutiga. Lisaks annab see võimaluse ära kasutada kõik sügavkülma hamsterdatud suvemarjad, sest päris varsti on oodata uut marjasaaki. Peame õppima ära kasutama, mitte ära viskama.

Kiire ja lihtne marjapirukas
Tarvis läheb:
300 gr nisujahu
170 gr külma võid
80 gr tuhksuhkrut
näpuotsatäis soola
1 väike või keskmine munakollane
Täidiseks:
700 gr külmutatud marju (nt vaarikad, mustsõstrad, kivideta kirsid)
3 spl tärklist
u 2-3 spl suhkrut (maitse järgi, olenevalt kui hapud on marjad)
Valmistamine: sulata külmutatud marjad. Sulanud marjad sega suhkru ja tärklisega. Purutainaks sega jahu tuhksuhkru ja soolaga, näpi sisse või, lisa munakollane – kuni kokku saab peen puru. Kõige lihtsam on seda kõike muidugi köögikombanis segada, nii et kokku saab peen puru.
Määri vorm (mul oli ristkülikukujuline 30×20 cm koogivorm) võiga või kata küpsetuspaberiga. Puista alumiseks purukiht, lisa peale marjad ja sellele veel üks purukiht. Küpseta 180C ahjus u 50 min või kuni kook on mõnusalt krõbe ja kuldne. Tõsta jahtuma, et oleks parem lõigata Serveeri vahukoore või vaniljejäätisega, kuid sobib ka niisama tee või kohvikõrvaseks haugata!
Kui kook valmis, istu pehmesse tooli, rüüpa teed ja alusta nautimist. Kõrvale võid kuulata “Kodusolemise” nimekaimust raadiosaateid siit ja siit
