
Mõni nädal tagasi juhtusin ühes välismaises naiste tervise grupis, mille liige olen, vestlusele, kus ülistati “maailma kõige lihtsamat šokolaadikooki”. Tavaliselt ma suhtun sellistesse juttudesse umbes samasuguse skepsisega nagu võimalusse mai tea, klaaskommidest kisselli keeta ja pärast internetikassid ka ka naeravad, et ühel lollil näe pliit põleb…
Aga nagu need vahvad sellid, kes mobiiltelefoni blenderisse topivad, egas ma kah muidu saa, kui pean ikka järele proovima – ja pidin praktiliselt istuli kukkuma, kui kahest munast ja kahest banaanist, poolest teelusikatäiest küpsetuspulbrist ja neljast supilusikatäiest kakaost saigi 5 minutiga mikrolaineahjus päris kook! Ja mitte lihtsalt mingi käkk, vaid selline mõnusalt šokolaadine, suussulav dessert! Ma muidugi ei tea, kas õigem oleks mõisteliselt nimetada seda küpsetatud ahjukreemiks, suflee sugulaseks või millekski muuks nimetada, aga no lase tema olla “maailma kõige lihtsam šokolaadikook”.
Ma ütlen kohe ära, et see on väike koogike; kõige paremini küpseb ilmselt pisikeses, nt tartaleti koogivormis, ma ise olen seda teinud väikese ahjuvormi ja ramekini vormidega. See koogike sobib kallima või parima sõbrantsiga nautimiseks ning kus see kirjas on, et magustoit peab ilmtingimata hiiglaslik olema? Ühes restoranis, kus menüüs seisis “Mustikasupp beseevahuga” saabus 4käigulise õhtusöögi finaalis reaalselt mu ette korralik kausitäis suppi natukese beseega ja tõesti ei tea, milline inimene jõuaks endale õhtusöögi lõpetuseks veel kausitäie desserti sisse vohmida. Isegi trühvlid kipuvad Eestis olema suured nagu virsikud! Aga väike, ma rõhutan VÄIKE magus amps on just see täpp i peal, mis õhtusöögi kroonib!
Selle koogi tegemisega saab tõesti hakkama igaüks, kes algkoolieast väljas. Eriti võivad skoorida meesterahvad, keda eriliste desserdimeistritena ei tunta – aga kutsud südamedaami külla, esined omaloomingulise šokokoogiga ja jää hakkab sulama…

MAAILMA KÕIGE LIHTSAM ŠOKOLAADIKOOK (ILM JAHUTA)
2 hästi küpset (mustatäpilist) banaani
2 muna
0,5 tl küpsetuspulbrit
4 spl kakaod (nt Meie mark)
2 spl suhkrut (soovi korral; kui valget suhkrut ei taha lisada, võid proovida agaavisiirupi või kookossuhkruga)
Glasuur: sulatatud piimašokolaad, jõulumaitseline soolakaramell
Kaunistamiseks marju
VALMISTAMINE: koori ja tükelda banaan, pane köögikombaini. Lisa 2 toorest muna, kakao ja küpsetuspulber. Sega korralikuks siidiseks ja voolavaks tainaks. Määri küpsetusvorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga, vala tainas vormi ja pane 5-8 minutiks mikrolaineahju (meil võimsusel 440W), kuni kook on kenasti läbi küpsenud.
Sulata koogi glasuurimiseks veidike piimašokolaadi kuvertüüri või lisa soolakaramelli kastet – tee ise või siis võta Maitsete Majaka jõulumaitseline soolakaramellikaste. Lase jahtuda, kaunista sügavkülmast võetud suvemarjadega ja naudi! Maitseb, muuseas, megalt ka külmkapist võetuna!