
Ei, vaatamata meie aedasid tabanud mutiuputusele ei anna ma juhiseid, kuidas kuivatatud muttidest jahu ja seejärel pannkooke teha:) Juttu tuleb hoopis iidsest Egiptuse leivaviljast kamutist.
KAMUT (inglise keeles Khorasan wheat) on mitme nisuvilja hübriid, mille päritolumaadeks peetakse nii Iraaki kui iidset Egiptust, oma nime olla ta saanud kasvukoha, Khorasani provintsi järgi. Lisaks sellele, et kasvutingimuste poolest sobib ta hästi ka mahepõllundusse, hinnatakse kamutit toidulaual eelkõige tema kasulikkuse poolest: kuigi ta sisaldab gluteeni, on temas ka palju kiudaineid, süsivesikuid ja valke. Kamut on niisiis suurepärane valguallikas, aga ka hästi seeditav, magneesiumi ja tsingirikas teravili, samuti sisaldab rohkelt seleeni, mida meie immuunsussüsteem hädasti vajab. Rohkem kamuti headest omadustest saad lugeda siit.
Muidugi ma poleks seda üldsegi avastanud, kui keegi poleks jaganud Facebookis kamutijahust saia retsepti. ja mis selgus – MyItaly e-poes on kamutijahu täitsa saadaval ja kuigi olin arvanud, et nädalavahetusel keegi enam midagi sealt koju tooma ei hakka, helistas juba paar tundi pärast tellimist üks tore naisterahvas ja ütles, et on viie minuti pärast kohal:) Kamuti sobib hästi just küpsetistesse, aga tuleb arvestada, et ta on küllatki tihke ning vajab ehk rohkem vedelikku. Tema plussiks lisaks tervislikkusele on kaunis kollakas värv ja öeldakse, et ka kergelt selline pähkline maitse.
Kuna mul aga saiategu üldsegi plaanis polnud, mõtlesin teha pannkooke.

Ülepannikoogid kamutijahust
150 gr kamutijahu
500 ml piima
30 gr võid
2 talukana muna
Maitsestamiseks törts soola ja suhkrut
Küpsetamiseks gheed (selitatud või) või õli
Sega kõik komponendid vedelamaks, aga mitte liiga vedelaks pannkoogitaignaks – taigen peaks saama õige veidi paksem kui tavaline pannkoogitaigen. Tõsta kulbiga pannkoogipannile ja lase laiali valguda, et pannil oleks õhuke kiht. Lase pruunistuda, tõsta kõrvale ja naudi maasikamoosi, marjade või mõni muu magusaga, mis sulle meeldib.