Kolm (+1) filmi, mis toidufänni filmiriiulil kindlasti olla võiks

Novembrikaamose vastu ei aita muu, kui soe tuba, tassike kakaod, veidike maitsvat nosimist ja hea film:) Või siis kutsu kallid kokku, kokake tõeline pidusöök ja vaadake koos mõnd linalugu, kus pannid samapalju peaosalised kui nendega žongleerijad.

Minu arvates jagunevad inimesed üldjuhul kaheks: ühed, kes käsitlevad toitu kui kütust ning teised, kelle jaoks on köögis sündiv võlukunst, maitsenaudingute kaskaad. “Süüa tõeliselt head toitu tähendab olla Jumalale lähedal,” nendib üks peaosalistest, Primo võrratus toidudraamas “Big Night”. Loomulikult ma nõustun temaga ja toon teie ette mõned oma isiklikud lemmikud – muide, alati, kui mu zing kokanduse vastu elab läbi madalseisu, panen mõne neist peale. Sest nad räägivad sellest, mida ma armastan. Saab nutta ja naerda ja kõht läheb maru tühjaks, seda ma luban:)

Saja sammu teekond/The Hundred-Foot Journey

Mees ABBA videote taga – Lasse Hallström – tegi omal ajal eduka hüppe Hollywoodi. Pean teda inimlike draamakomöödiate suurmeistriks, sest nii “Šokolaadis” kui ka “Lõhepüük Jeemenis” on lavastaja õnnestunult põiminud peene skandinaaviapärase huumori sooja südamlikkusega. Kuid selle parimaks näiteks on siiski 2014. aastal valminud “Saja sammu teekond”.

Ühes Lõuna-Prantsusmaa külakeses põrkuvad kaks kööki kui kaks väikeses klaaskuulis maailma, konservatiivne Lääs kohtub maitseplahvatusi tulvil Indiaga ning vaataja silme all sünnib võrratu lugu inimestest, armastusest, väikestest võitudest ja suurtest kaotustest; justkui oleks lavastaja köögis, lisades vähehaaval sutike üht ja törtsuke teist, valmistamas hiilgavat pidusööki inimlikkuse kiituseks. Ja muidugi teeb lugematute filmiauhindadega pärjatud dame Helen Mirren “Saja sammu teekonnas” unustamatu rolli!

Vaata treilerit siit!

Suur pidusöök/ Big Night

Kuigi ka USA filminäitleja ja -lavastaja Stanley Tucci 1996. aastal valminud suurepärast linateost “Big Night” tavatsetakse liigitada draamakomöödiaks, on see kindlasti rohkem draama kui komöödia (aga noh, ka Tšehhov liigitas oma teosed komöödiaks). 1950ndate Ameerikas Itaalia emigrantide kiratsevas restoranis end lahti keriv linalugu kõneleb unistustest ja nende purunemisest, võimalustest ja valikutest ja olemisest selle talumatu kerguse kiuste (või siis tõttu).

Staaride plejaad, kes filmis kaasa teeb, on muidugi õhku ahmina panev – Tucci, Isabella Rosselini, Minnie Driver, kandvas kõrvalosas Broadway rollide eest palju tunnustust pälvinud ning teleekraanil Monkina tuntust kogunud Tony Shalhoub. Filmi keskmeks olev pidusöök toob meelde selle hetke, kui oled võtnud suutäie võrratut toitu ja lonksu veini heast ja paremast lookas laua taga, saatjaks seltskond ja lemmikbändi kogumik; sa tead – elagu elu, mis põletab rinda!

Vaata treilerit siit!

Armastus ja sidrunid/Små citroner gula

Rootsi filmilavastaja Teresa Fabiku “Armastus ja sidrunid” on leid ühe kunagise PÖFFi Vitamiinilaksu programmist – suur aitäh, kallis sõbranna Marje, kes mind selle filmini juhatas!

20-aastase Agnese eneseotsingud toidumaailmas ja sellest väljaspool, täiskasvanuks saamise keeruline teekond kesk turvalisuse hapra illusiooni loomist ja selle kaotamist – selles romantilises komöödias ( õigem oleks öelda küll toidudraamakomöödias) leidub kõike. Umbes nagu ühes mõnusas täidisega pirukas, et haukad tükikese ja oled kohe tükk aega rõõmus!

Vaata kogu filmi ingliskeelste subtiitritega siit!

From the Vine (2019)

Nagu pealkirigi lubab, on üks film veel. +1 on ta sellepärast, et “From the Vine” pole päris toidufilm, vaid pigem film rubriigist “Keskealine mees, läbipõlemine ja vein”. Eks linalugusid ole selles žanris vändatud üksjagu, aga millega siis “From the Vine“, keskealise läbipõlenud Ameerika rahamehe tulek esivanemate radadele, vaesunud ja lootuse minetanud Itaalia külla, vaatajat köidab? Eelkõige oma sooja inimlikkuse ja muheda huumoriga (lummavad Itaalia vaated on iseenesestmõistetavad); veinist saab mitte ainult hüva rüübe, vaid uus võimalus – seda mitte ainult peategelase Marco Gentile (Joe Pantoliano) jaoks. Sest teatavasti pole olemas takistusi, on ainult võimalused. Ja isegi siis, kui keegi veini teha ei oska, saab alati ju guugeldada:))

Vaata treilerit siit.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s