Värvid ja tähendused: miks meile mõni värv meeldib?

Avastasin nõudekappi sorteerides, et ükskõik, mida ma ka ei teeks, jõuan ikka tagasi teatud värvide juurde. Nõude puhul eelistan valge-kuldse või koobaltsinise-kuldse kombinatsiooni ja mind hakkas huvitama, et miks. Mida tähistavad valge, kuldne ja sinine?

Sinine

Sinine ja valge kuuluvad erinevate uurimuste kohaselt nende värvitoonide hulka, mis erinevate uurijate sõnul tekitavad üsna sarnaseid assotsiatsioone kultuuriruumist olenemata. Nii seostub sinine erinevate uuringute kohaselt rahuliku ja õnneliku olemisega, värskuse ja turvalisusega, aga seda peetakse ka väärtuslikuks ning usaldusväärseks. Koobaltsinise eelistajaid öeldakse olevat intuitiivsed, põnevate seoste loojad ja sügavad mõtlejad.

Valge

See on ju üldteada, et valget peetakse puhtuse, lihtsuse, selguse, värskuse ja uue alguse värviks (lapsepõlve nõudelaualt mäletan samuti näiteks valge domineerimist). Samas on valge hea kontrastide loomise värv.

Kuldne

Öeldakse, et see näitab tõmmet luksuse ja ekstravagantsuse vastu, aga ka positiivset, sooja meelelaadi ja ekstravertset olemust. Samas peetakse teatud usundites kuldset tooni samaväärselt valgega puhtuse ja valgus(tatu)se sümboliks. Minu puhul võib vist öelda, et tõeline Lõvi – tahab sära ja sooja:))

Mida arvate ja kas usute värvide tähendusi?

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s