
Eks igal perel ja perenaisel ole oma lemmikkook. Kõrvitsaajal armastas aga minu hea sõbra Mulgimaa vanaema pakkuda sellist mõnusat ja rammusat kõrvitsaga kohupiimakooki. Eriti hea maitses tassikese piparmünditee kõrvale. Kel aias väheke münti leidub, kuivatage aga ära ja tehke teed:)
Aga jah, nüüd koogile! Taastasime seda retsepti sõbra perega mälu järgi, seda saab teha nii koogivormis kui ahjuplaadil ja mulle meeldib eriti viimane versioon:)

Niisiis: memme mõnus kohupiima-kõrvitsakook
Ahjuplaaditäis
Koogitainas:
450 gr nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
Tubli törts kaneeli ja kardemoni (maitse järgi, kui oled vürtside sõber, lisa julgesti)
Teelusikaotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
350 gr suhkrut
100 gr sulatatud võid
2 suurt kanamuna
300 gr naturaalset kõrvitsapüreed
Kohupiimatäidis:
300 gr teralist talukohupiima
100 gr suhkrut
100 gr Saaremaa smetanat või muud vähemalt 30% hapukoort
1 dl vahukoort
Valmistamine: kõigepealt valmista kohupiimatäidis, vahusta kohupiim, suhkur, vahukoor ja smetana. Koogitaina jaoks vahusta sulatatud või suhkruga, lisa munad ja vahusta edasi, seejärel aeglaselt segades lisa kõrvitsapüree. Sega jahu, küpsetuspulber, kaneel, kardemon ja jahvatatud muskaatpähkel ning sõelu see aeglaselt segades ülejäänud segusse.
Katsu sättida kihid: koogitainas, seejärel kohupiimasegu, siis jälle tainakiht, aga võid ka plaadil kahvliga segada, nagu mina tegin:) Küpseta 180-kraadises ahjus kenasti kuldpruuniks, vahepeal võid puutikuga proovida – kui tikk jääb puhtaks, on kook valmis. Kui su ahi kipub pealt liialt pruunistama, võid koogi lõpufaasis fooliumiga katta. Jahuta korralikult maha, lõika ja serveeri:) Magusat sügist!