
Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis mustikad pole mu lemmikmarjad. Maasikad, vaarikad, mustsõstrad, punased sõstrad ja alles siis tulevad mustikad (vist). Jaa, ma tean, et mustikad on hullumoodi kasulikud – hoiavad korras vererõhu ja südame, ainevahetusest kõnelemata, võitlevad vananemise ja lühinägelikkusega ja mis kõik veel – aga no vaat, pole päris minu teema.
Ja siis on üks mustikapirukas, mida ma armastan – sõbranna vanaema tehtud, õhukese krõmpsu põhjaga ja niisugune ohtralt mõnus mustikane, parim hapukate metsmustikatega.
Vanaema mustikapirukas
Taigen
200 gr teralist tummist talukohupiima
100 gr külma võid
250 gr jahu
1 spl suhkrut
Näpuotsatäis soola
Täidis
750 gr metsmustikaid
2 muna
150 gr suhkrut
2 spl (kuhjaga) jahu
150 gr hapukoort
Näpuotsatäis kaneeli
Valmistamine: Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Sõtku kohupiim, või, jahu, suhkur ja sool taignaks. Rulli õhukeseks ja tõsta võiga määritud koogivormi nii, et ääred oleksid kõrgemal ja põhi õhuke. Võid põhja soovi korral eelküpsetada kuni 15 min 180 kraadi juures.
Puhasta mustikad ja vala põhjale. Klopi või mikserda munad suhkruga õhuliseks vahuks, sõelu sisse jahu, lisa hapukoor ja kaneel, sega korralikult ja vala täidis marjadele. Küpseta vähemalt 50 min 180 kraadi juures, kuni põhi ja küljed on kenasti kuldsed. lase jahtuda ja serveeri vahukoore või vaniljejäätisega. Magusat mustikaaega!