
Ja ongi käes! Kuigi päike aeg-ajalt veel säratab, kisub ikka sinna va vananaistesuve poole – ehk siis ilus kuldne sügis (mitte see üheksa kuud kestev kehv suusailm) võiks peagi uksele koputada. Mis omakorda tähendab, et meil siin valmivad õunad.
Seda ahjutorti armastas pakkuda üks tore vanatädi – tegemist on rammusa ja küllatki magusa koogiga, mis sobib hästi pärastlõunaks tee ja võileibade kõrvale või hoopis kergema õhtusöögi lõpetuseks.
Õuna-kohupiima ahjutort
Kümnele sööjale
Taigen:
150 gr jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 muna
75 gr võid
80 gr suhkrut
Näpuotsatäis soola
Täidis ja kate:
4 muna
200 gr vahukoort
300 gr hapukoort
200 gr pakk teralist kohupiima
2,5 tl tärklist
100 gr suhkrut
7 haput õuna
1 sidruni mahl
Valmistamine:
Kõigepealt valmista tordipõhi – sega taina komponendid, sõtku need korralikult läbi tainapalliks, rulli see lahti ja suru õhukeselt võiga määritud vormi – nii et põhi kaetud ja servad kõrgel. Torka tordipõhja sisse ja külgedesse kahvliga väikesed augud ja eelküpseta 180 kraadises ahjus umbes 10-12 minutit. Võta välja ja lase maha jahtuda.
Valmista ette kate: puhasta õunad, eemalda südamed ja lõika neljaks, siis viiluta õhukeselt. Vala neile peale sidrunimahl – see takistab viljas oleva raua oksüdeerumist ja õun ei lähe pruuniks. Kui soovid, võid õunaviilud korraks ka suhkrusiirupisse (100 gr suhkrut ja 200 ml vett) pehmenema tõsta.
Seejärel valmista tordi täidis: eralda munakollased valgetest. Klopi munavalge kõvaks vahuks. Klopi munakollased suhkruga ning vahusta vahukoor, sega need kokku kohupiima ja hapukoorega. Lisa spaatliga ettevaatlikult ja aeglaselt vahustatud munavalge. Lõpuks lisa tärklis, sega täidis ettevaatlikult läbi ja vala põhjale.
Säti õunaviilud otsapidi ringikujuliselt täidisele – ole ettevaatlik, et need sisse ei vajuks! Küpseta 1,5 kuni 2 h 180- kraadises ahjus – alguses kindlasti fooliumi all, vältimaks kõrbemist! Kuskil poole küpsetamise peal eemalda foolium ja lase korralikult pruunistuda. Enne serveerimist jahuta kook korralikult maha – kui teed seda hommikul, lase päev otsa näiteks sahvris fooliumi all seista.
Mõnusat maiustamist!