
Mis oleks parem suussulavast šokolaadikoogist? Mina ütlen: suussulav šokolaadikook, milles nisujahu asemel on mandlid!
See lugu algas ühest Itaalia restoranist, mille šokolaadikooki ma enam unustada ei suutnudki. Proovisin, aga ei suutnud, kuigi tavaliselt mulle šokolaadikoogid ei maitse, ei need mis küpsetatud ega ka voolav laavakook. Lisaks tõmmatakse neile peale ka veel lääge vaap, millesse hambad pead suruma – not my cup of tea at all.
Nende šokolaadikook oli eriline. See maitses magusalt, aga pigemini nagu trühvel, mitte küpsetis. Kuna kokaga tutvuda ei õnnestunud, asusin veebis koogi jälgi ajama ning tuvastasin, et kõige tõenäolisemalt on tegu nende versiooniga klassikalisest itaalia maiustusest torta capresest ehk Capri tordist. Ja sealt edasi polnud muud, kui põll ette ja spaatel kätte!
Mina tegin seda järgmiselt:
Kiire ja lihtne šokolaadikook nisujahuta
Tarvis läheb:
125 gr mandlijahu
125 gr tumedat šokolaadi
125 gr suhkrut
125 gr võid
3 muna, hoitud toatemperatuuril
Valmistamine:
Eralda munakollased valgetest. Sulata šokolaad ja või, lase veidi jahtuda. Klopi munakollased suhkruga vahule, sega šokolaad ja võiga, lisa mandlijahu. Vahusta munavalged korralikuks kõvade tippudega vahuks, sega spaatliga ettevaatlikult ülejäänud segusse.
Eelkuumuta ahi ca 165 kraadini. Vooderda väike (u. 20 cm) lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga, vala segu vormi. Küpseta umbes 40 min, või kuni koogisse torgatud tiku külge jäävad üksikud nn “märjad” tükikesed – kook peaks olema selline niiske, mure ja kreemjavõitu. Ehk siis jälgi, et tainas ei jääks täitsa toores, aga ära ka üle küpseta!
Enne serveerimist lase täielikult jahtuda ning minu arvates on parim pärast üleöö külmkapis seismist. Võid raputada peale kakaod või tuhksuhkrut, serveerida vahukoore ning hapude marjadega – mina nautisin koduaia vaarikatega.