
Vahepeal, teate, ma ei teinud süüa. Uskumatu, mis? Aga sellega on mu meelest nagu seksiga – kui ikka seda õiget tunnet ja tahtmist pole, pole mõtet ette võttagi:)
Kui kokkamiseisu tagasi tuli, siis mõtlesin katsetada ühe mõnusa koogiga, mis sobib ühtviisi hästi mitmel talvepühal lauale – nii tänupühal kui ka jõulude paiku.
Kuna viimasel ajal püüan end võimalikult palju ka nisujahust eemale hoida, on tegemist tervisliku küpsetisega, mis sisaldab hoopis kaerajahu ja pekanipähkleid.
Pekanipähklid on tervisele kohe hästi mitmel moel kasulikud – sisaldavad rohkesti mineraale, vitamiine, rikkalikult antioksüdante ja muid kasulikke aineid. Mõjuvad hästi ainevahetusele, turgutavad immuunsussüsteemi ja annavad rohkesti energiat.
Kaerajahu sisaldab rohkelt proteiine ja seda teab iga lapski, et kaerahelbed (töötlemata kaerahelvestest saab tegelikult ka ise kaerajahu teha) on tervisele, sh seedimisele kasuks.
Veel leidub koogis mõistagi kõrvitsat – tere tulemast, vitamiinid ja antioksüdandid!
Vürtsikas jõuluhõnguline kõrvitsakook
Põhjaks:
250 ml vürtsidega röstitud ja purustatud pekanipähkleid
250 ml kaerajahu
60 ml pruuni suhkrut
u 100gr toasooja või natuke vedelamat võid
pool teelusikatäit kaneeli
näpuotsatäis soola
Täidis:
375 ml kõrvitsapüreed (mina kasutasin muskaatkõrvitsat)
190 gr karamelli-kondenspiima
150 ml toorjuustu
2 vahtu klopitud muna
1tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
Noaotsatäis (u kaheksandik tl) jahvatatud nelki
Neljandik tl jahvatatud vürtsi
Näpuotsatäis soola
Soovi korral veidi tärklist, kui tundub, et täidis jääb vedel
Valmistamine:
Rösti pähklid kergelt vürtsidega ja jahvata köögikombainis puruks. Tõsta veidi kõrvale pealeraputamiseks. Lisa köögikombaini muud taina ained, sh või ja lase masinal segada, kuni moodustub vormitav tainamass. NB! Kaerajahul pole eriti kleepvalku, seega jääb põhi üsna rabe. Suru ümarasse pirukavormi. Eelküpseta põhja umbes 12 min 180 kraadises ahjus, tõsta jahtuma – ära enne täidist põhjale vala, kui põhi enamvähem jahtunud!
Sega koogitäidis korralikult läbi- kui tundub, ei jääb vedel, lisa veidi vees lahustatud tärklist (mina lisasin). Vala põhjale ja küpseta umbes 40 min 180 kraadises ahjus, kuni kook on pruunika jumega, täidis tahenenud ning noaga proovides noa külge ei jää. Tõsta ahjust välja jahtuma – minu arvates maitseb kõige paremini ja on kõige lihtsamini lõigatav siis, kui on üleöö külmkapis seisnud! Serveeri vahukoore ja pähklipuruga. Mõnusat maiustamist!