
Sügisande on nii rohkesti, et kuigi tänavusel suvel oli nii päikest kui äikest, saak igatahes rõõmustab. Tomatid, tšillid, porgandid, paprikad, suvikõrvits, küüslauk ja sibul, ürtidest kõnelemata ainult ootavad pottipistmist – ja milline rõõm on seda hiljem purgist pastale valada!
Remondihullu võiks iseloomustada ennekõike kui mugavat kokka, sestap pistan mina kõik patta – lõigun suurele ahjupannile tükkideks suvikõrvitsa, tomatid, paprikad, viilutan porgandid, paar väikest tšillikauna, korralikult punast sibulat ja Tartu lähedal kasvanud küüslauku, puistan peoga peale oma aia ürte (basiilik, petersell, tüümian, estragon), lisan soola, vett ja supilusikatäie oliivõli, lusikatäie mahedat(bio) tomatipastat ja magustamiseks mõne lusikatäie ämma tehtud tšillimoosi tema oma aia krehvtistest tšillidest. Väikesel kuumusel lasen ahjus podiseda, kuni kõik juurikad on läbi ja läbi pehmeks haudunud, suristan kõik nuimikseriga kastmeks ja panen purki. Seda kastet hiljem pastale valades on suus tõeline suvi – kergelt õhkamapanev, tummine, mahedalt mõnus. ja tervislik, sest:
SUVIKÕRVITS sisaldab kaaliumi, mis omakorda hoiab su südant tervena. Lisaks aitab suvikõrvits kehast üleliigset vett väljutada.
PUNANE SIBUL aitab kehast mürgiseid aineid välja viia
PAPRIKA hoiab seedimise korras ja sisaldab hulga vitamiine, näiteks üks korraliku suurusega paprika katab inimese päevase C-vitamiini vajaduse
KÜÜSLAUK on tõeline imerohi, seda teab vist igaüks. Looduliku antibiootikumina hoiab ta meie immuunsüsteemi ja võitleb pahatahtlike bakteritega meie soolestikus
PORGAND on igavesti vitamiinirikas, sisaldades B1, B2, C ja E vitamiini, samuti jumekust lisavat beetakaroteeni. Immuunsüsteemi turgutavad porgandid samuti.
TšILLI on vitamiinide ja mineraalide rikas abiline, kes aitab meie kehal haigusetekitajatega võidelda, annab obaduse bakteritele soolestikus, aga temas leiduv kapsaitsiin peaks meid muide õnnelikumaks tegema (söögiisu pärssivalt mõjub see ka).
JA NO MUIDUGI TOMAT! See meie tervise tõeline multitalent sisaldab lükopeeni – talle punast värvi andvat ainet, mis aitab ära hoida paljusid haigusi, sealhulgas nii südame-veresoonkonna haigusi kui ka vähki. Vitamiinidest kõnelemata – tomat sisaldab palju C-vitamiini, mitmeid B-grupi vitamiine, temas sisalduv raud annab energiat ning foolhape aitab ennetada veresoonte lupjumist.