
Loodus annab aina tugevamalt märku, et aeg suvest tasahilju sügisesse liikuda: paistab, et tänavu on hea õuna-, aga ka pirniaasta. Meie traditsiooni kohasel ilmub siis lauale pirnipirukas brie juustuga, selline mõnus ja mure soolane amps.
Kirjutan seda ja muhelen, sest mulle tuleb kohe meelde suurepärane Tõnu Aav, kes mulle kunagi vahva loo rääkis – et kord keskturul olla turumutt teda õhutanud ikka kartulit ka võtma, olla hästi muredad. Tema jälle vastu, et väga muredad talle ei meeldi:) Nii et säilitage ikka rõõmus meel ja hoidke muredus pirukataina tarvis:)
MUREDA PÕHJAGA PIRNI JA BRIE JUUSTU PIRUKAS
Küpsetamiseks kõige tavalisemas ümaras pirukavormis
Põhja aluseks on Salme Masso kuulus hapukoorega muretaigna retsept:)
Tainas:
- 400 grammi jahu
- 180 grammi hapukoort
- näpuotsatäis suhkrut
- paar näpuotsatäit soola
- 200 grammine pakk võid
Mina segan köögikombainis toasooja (või veidi enamgi) sulanud võiga kõik muud ained selliseks ühtlaseks käega vormitavaks vetruvaks tainaks, lasen umbes pool tundi külmkapis seista, sõtkun läbi ja rullin.
Sisu:
125 gr Brie juustu
3 väiksemat pirni
150 ml vahukoort
2 muna
törts soola ja pipart
Ürte: koriandrit, tüümiani, estragoni, basiilikut vms
Mina asetan vormi kõigepealt märjaks tehtud küpsetuspaberilehe, et pärast oleks pirukat kergem eemaldada:) Suru tainas vormi, aseta põhjale õhukeseks tükeldatud pirnid, murenda juust tükkideks ja aseta pirnide peale, puista üle ürtidega. Vispelda koor ja munad, vala segu pirukale. Küpseta u 190 C juures 45-50 min, kuni kaunilt kuldne.
NB! Seda tainast jääb küll veidike üle, võid panna sügavkülma järgmist korda ootama või teha nagu mina – segasin juurde suhkrut ja kardemoni, sisuks õunad kaneeli ja suhkruga ja küpsetasin väikse õunakakukese kah:)