
See kook on mu saksa sõprade lapsepõlvevärk: Schmandkuchen ehk paksu ja rasvarikka (30%) taluhapukoorega (kes nõukaajast pärit, mäletab ehk hapukoort, mis oli hästi paks ja seisis töölissöökla teeklaasides ja kuhu muna salaja sisse kasteti) tehtud sõstrakook. See on mõnus hapukas suutäis pärastlõunase tee kõrvale just neile maiasmokkadele, kes magusaid kooke eriti ei hinda. Eesti analoog võiks Schmandile olla ilmselt kas taluhapukoor (nt Nopri) või siis Saaremaa Smetana – viimane muide on tehtud kuumutamiskindel, mis tähendab, et näiteks kasmete puhul pole tarvis karta koore tükkiminekut.
Mina tegin kooki punaste sõstardega, ent olen enam kui kindel, et seda saab teha ka muude marjadega. Tegemist on õhukese plaadikoogiga.
Niisiis: lihtne suussulav sõstrakook
Ahjuplaaditäis
Taigen:
350 gr jahu
150 gr suhkrut
200 gr külma võid
Näpuotsatäis soola
Rikkalik sorts kardemoni
Täidis:
300 gr punaseid sõstraid
4 keskmise suurusega muna
200 gr 35% vahukoort
200 gr vähemalt 30% hapukoort
2 kuhjaga spl tuhksuhkrut
Näpuotsaga vaniljet (soovi korral)
Valmistamine:
Sega jahu, suhkur, sool ja kardemon, näpi sisse külm või ja vormi ühtlaseks vorstijupikujuliseks taignatoruks. Mässi see toidukilesse ja torka umbes pooleks tunniks külmkappi. Pese punased sõtrad, eemalda varred, puhasta korralikult.
Seejärel valmista täidis: mina vahustasin tuhksuhkru kergelt vahukoorega, lisasin hapukoore, vanilje ja munad, vispeldasin kergelt läbi. Võta taigen külmkapist ja rulli ühtlase õhukese kihina ahjuplaadile, võid kahvliga põhja augud torgata, et taigen korralikult küpseks. Raputa põhjale punased sõstrad, siis vala peale täidis. Eelsoojenda praeahi 180 kraadini, küpseta ahjus u 35 min, kuni kook on kõikjalt kenasti kuldpruun. Lase jahtuda ning kui kook korralikult jahtunud, keeda kõrvale näiteks nurmenukuteed ja kuku nosima!
Mõnusat koogisöömist!