
Igal aastal jaanipäeva paiku asun ma nuputama võimalikult suussulavat jaanipäevamagusat, mis poleks kook või tort. Mullu oli näiteks laual Šampanjatarretis mango, hurmaa, marjade ja vaniljekreemiga.
Ma olen üldse, muide, väga suur igasuguste kreemide ja tarrendite fänn. Või siis minimagus, petits fours – head asja ei tohi mu meelest liiga palju olla. Möödunud aastal avastasin aga enda jaoks ühe võrratu taime, prantsuse köögi ühe vaieldamatu klassikalise lemmiku – estragoni.

ESTRAGONPUJU on kaht sorti – vene ja prantsuse estragon, aga toiduvalmistamiseks kasutatakse seda viimast, mis on magus ja aniisimaitseline. Enamik teist teab seda võrratut taime ehk seeläbi, et see andis maitse nõukoge imejoogile nimega “Tarhun”. Ent peale limonaadi on estragon võrratu kaaslane kastmetes, suppides, kreemides ja salatites mõistagi ka. Estragon on ka suurepärane ravimtaim, teda tunti kui tõhusat bakteritapjat, arvati ravivat kõhuhädasid, parandavat seedimist, samuti mõjuvat ta hästi veresoontele.
Käesolev suvi on metsmaasikamaiastele olnud enam kui helde. Mis siis muud kui kööki!
Karamelli-estragonikreem metsmaasikatega
Kuuele
400 ml vahukoort
Supilusikatäis tuhksuhkrut
Kaks toekat supilusikatäit karamellimaitselist kondenspiima
Umbes pool peotäit estragonilehti
18 gr želatiini
Kruusitäis metsmaasikaid
Näpista varre küljest piisavalt aromaatseid estragonilehti, puista blenderisse (soovi korral võid eelnevalt veidi uhmerdada). Löö vahukoor tuhksuhkruga kergelt vahule, vala blenderisse, lisa kondenspiim. Blenderda segu läbi, sulata želatiin, lisa segule. Puista väikestesse vormidesse metsmaasikaid, vala seguga üle ja pane ööks külmkappi.
Pärast võid toimida kuidas soovid – kas serveerid sealtsamast vormist või tõstad maiuse taldrikule. Viimasel juhul pead vormi alumist poolt veidi kuumas vees kuumutama, et see lahti lööks, siis teistpidi pöörama ja taldrikule libistama.