
Mu tuttav vanatädi ütles ikka, et kokka tunned kastmest. Ja tema oli tark, lõpetanud kodumajanduskooli ja puha. Mitmed mu tänased retseptid pärinevadki tema varasalvest, nagu ka teadmine, et hea kaste on nagu täpp i-peal: väike, aga vajalik.
Heal kastmel pole minu arvates mõistagi midagi pistmist sovetiaja einela soustilärakatega või selle pläustiga, mida mõni tänaseni kastme all silmas peab: maitsetu ja klimpis. Kui aga siidine kaste pühapäevasele praele libiseb, on küll tunne, et tahaks lausa taldriku puhtaks lakkuda:)))
Minu kastmetegu võtab natuke aega, ent lõpptulemusega olen igal juhul rahul. Ja kuna seda kastmetegu on mult nii mitmeid kordi küsitud, ei jää üle muud, kui saladused avalikustada.
Niisiis – hele (prae)kaste Remondihullu moodi!
Tarvis läheb:
- 1 keskmine sibul (mina kasutan punast)
- 1 keskmine porgand, riivitud
- võid praadimiseks
- väiksem supilusikatäis jahu (mitte kuhjaga!)
- loomalihapuljongit (kas ise keedetud või nt Food Studio oma)
- kuhjaga supilusikatäis Smetanat (seda Saaremaa oma)
Olenevalt puljongi soolasusest vaata, kas on tarvis soola lisada. Mina üldjuhul ei lisa.
Valmistamine:
Hauta sibul võis mõistlikul kuumusel klaasjaks (ära kõrveta!), lisa riivitud porgand ja hauta veel veidi. Vajadusel lisa veidi vedelikku ja seejärel jahu. Vaata, et see kõrbema ei hakka, vajadusel lisa veel veidike vedelikku (nii, et pannipõhja ei kõrbe, aga mitte nii, et saab suppi), sega pannilabidaga. Lisa loomalihapuljong (nt klaasitäis) ja smetana. Miks ma just smetanat kasutan? Aga sellepärast, et Saaremaa smetana on loodud just hapukoore kuumutamist nõudvate toitude/kastmete jaoks, ta ei lähe kuumtöödeldes tükiliseks nagu tavaline hapukoor.
ja nüüd tuleb see koht: mina blenderdan kastme läbi. Mulle lihtsalt absoluutselt ei sobi tükid kastme sees, iseäranis sibulatükid. Valan segu blenderisse ja lasen selle korralikult vahuseks/ühtlaseks/siidiseks. Siis valan pannile tagasi ja hautan veidi madalal kuumusel ja – voila!
Where’s the sauce? Manu Feildel(MKR)
Minu meelest sobib see kaste ühtviisi hästi nii pühapäevaprae kui ahjukalaga, juurviljade ja näiteks värskete kartulitega. Samuti on see mulle olnud juustukastme nö baaskastmeks.
1 Comment