MAAILMA PARIM SEAPRAAD/ULTIMATE COMFORT FOOD: PORK BELLY

Porkbelly

Aeg-ajalt vajab iga inimene sellist mõnusat lohutustoitu: toitu, mis maitseks nagu kodus; nagu tol õhtul vanaema juures, kus meid kapiotsast jälgis kollane kõrvits (variatsioonid Vadi teemadel), valgel tärgeldatud laudlinal polnud ainsatki plekki ning jõhvikamorsi kõrvale kandis memm lauale kauni eestiaegsest portselanist liua seaprae, auravate ahjukartulite ja kapsaga.

Porkbelly
Seapraad ahjukartuli ja hapukapsaga: pork belly with roasted potatoes and sauerkraut.

Tunnistan üles: kuni 18.eluaastani ei osanud ma muna ka praadida, kuna kasvasin üles just niisuguses kodus. Mäletan, kuidas Saksamaalt pärit vahetusõpilane vohmis head ja paremat, arvates, et meie kodus peetakse igal õhtul kellegi sünnipäeva. Ei peetud, lihtsalt oligi nii. Söödi, ja hästi, sest kokkasid, kes oskaks kõike, leivateost moorpraeni, oli koos ema-vanaemade-tädidega suisa mitu põlvkonda, üks parem kui teine.

Kokkama hakkasin välismaaõpingute ajal, ja seda ka vajadusest: lihtsalt raha väljas söömiseks sai otsa, ja tuli poest mingi kotlet osta. Esimesed pannitäied liikusid marsruudil pliit-WC ja seda kanapastat, mis rohelise ketshupi mõjul neoonvärviliseks muutus, ei taha mu sõbrad tänaseni unustada:))) Aga aeg läks ja nagu mu abikaasa rahulolevast mõminast aimata, on must ikkagi asja saanud:)

Just abikaasa, suur seapraefänn oli see, kelle õhutusel ma hakkasin kokkama koduklassikat: seapraadi ahjukartulite ja hautatud kapsaga. Olen katsetuste käigus välja selgitanud, et parima ahjuprae saab seaküljest: tuleb võtta u. 1kg seaküljetükk, ent mitte väga rasvane – samas natuke rasva peab seapraes olema, et see kenasti läbi küpseks.

Mina määrin liha sinepi ja meega, soola ja pipraga, pakin küpsetuspaberisse ning lükkan u. 3 tunniks 160C ahju. Kui praad on läbi küpsenud ja ülipehme, aga kamar pole peal piisavalt krõmps, küpsetan hästi natuke veel kõrgel kuumusel (u 220c).

0202-2017-082030472395078010
Seapraad ahjukartuli ja hapukapsaga: pork belly with roasted potatoes and sauerkraut.

Kartulitele lisan enne ahjupanekut soola ja veidi hanerasva ja lasen neil 200-230C juures u 45 min ahjupannil küpseda. Hapukapsa jaoks võtan u. 900 gr hapukapsast (nt Uus-Kongo talu oma), panen need killu võida pannile hauduma, lisan pudeli tumedat õlut ja natuke koduaia õunamahla ja sutsu köömneid, Seejärel läheb pann paariks tunniks ahju hauduma (aeg-ajalt kontrollin, kas vedelikku ikka on piisavalt). Kõik see kokku toob ühe mõnusa koduse söömaaja, ja nagu mu abikaasa mõmisedes kiitis: sina teed ikka maailma parimat siga:)))

Mõnusat nädalavahetust, sõbrad – mis on teie lemmik-lohutustoit? Best weekend wishes, my friends – whats your ultimate comfort food? Kirjutage kommentaaridesse!

1 Comment

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s