MITU VANNITUBA PEAKS KODUS OLEMA? HOW MANY BATHROOMS IN THE HOUSE?

Kui me oma 6. kodu esmakordselt väisasime, oleks majas endas võinud vabalt filmida mõned “ENSV” osad: pruunile linoleumpõrandaga köögile ja aukartustäratavale kogusele tumedatele sektsioonkappidele sättis täpi teise korruse vannituba, mis meenutas sõjajärgse koolivõimla pesuruumi. Aga mis mind kõige enam imestama pani, oli asjaolu, et kolmekorruselises (0,1,2) ridaelamus oli ainult 1 WC ja seegi esimesel korrusel (seda oli tänapäevasemaks vuntsitud). Magamistoad jällegi asusid teisel korrusel, nii et ilmselgelt pidid magajad häda korral kitsast, kõrgete astmetega trepist alla kobistama.

Remondihullu esimene kõne läks santehnikule: kas ja kuidas üldse saab magamistubade korruse vannituppa tualetipoti lisada? Selgus, et kui vabaneda erakordselt koledast nõukaaegsest malmradikast, oli idee mahutada väiksesse, kõigest 3m2 vannituppa ka tualett, teostatav. Vanni pressimine minivannituppa polnud ei Remondihullu ega ka abikaasa meelest mõeldav, niisiis sai 2.korrus eriti moodsa dushikabiini. Mingeid radiaatoreid mõistagi märgruumis ei saanud sallida: kütteks sai elektripõrandaküte.

Meie soov oli vannituba kujundada soojades, maalähedastes toonides, millega haakuks puit ja kergelt industriaalse vaibiga valgustid. Just viimaste leidmine oli päris kõva proovikivi: katsu sa leida sellise moega, aga veekindlaid valgusteid! Kui eelmisesse koju tellisime need Saksamaalt, siis 6.kodu omad said soetatud juba Bauhausist, 50 eurot or smth tükk.

 

tuul3103
Vannituba pärast renoveerimist/bathroom after renovation. Foto: Toomas Tuul

Abikaasa oli aga veendumusel, et misiganes ei toimuks korrusel 2, korrusel 0 ehk keldrisse, mis meie esimesel visiidil oli nõukaaegset kola nii täis, et trepilt ei mahtunud käima, tuleb ehitada koduspaa: saun, vann, puhkeruum, ühesõnaga kogu värk. Et kunagi aegade hämaruses oli sinna saun tõesti ette nähtud, polnud torustikuga eriti probleeme.

Hoopis probleemsemaks muutusid asjad siis, kui 30m2 ruumist tuli Remondihullu nõudmisel eraldada ka veel külm panipaik(sahver) ja katlaruum. Vanni jaoks ei jäänud just üleliia palju ruumi, niisiis tuli kompromisslahendusena väiksemat sorti üheinimesevann, aga eraldi dushinurk ja mõistagi saun. Eks see natuke mancave ole, kus sõpradega saunatada, õlut libistada ja ilmaasju arutada. Aga noh, kui majas on mees, peab olema mõistagi ka korralik mancave:))) Remondihull taris puhkenurga jaoks vanad õuemööblitoolid, värvis üle ja- palun väga, täitsa nunnud uuel ringil:)

Kokkuvõttes kulus küll umbes 15 000 eurot, aga sai sai täitsa mõnna: 2.korrusel vannituba/WC, 1.korrusel külaliste/WC, 0.korrusel saun, vann, dush (lisaks samal korrusel ka panipaik ja katlaruum). Ei kujutaks elu ilma tualetita vähemalt kahel elukorrusel küll ettegi – Elton Johnil näiteks on ühes majas 23 vannituba:))

img1473701650300
Vannitoa renoveerimine/A bath flip

REMONDIHULLU NÕUANNE:

  • Märgruume ümber ehitades pead arvestama, et ees võib oodata kapitaalremont – sa ei tea kunagi, mis seisus on plaatide alune põrand, seinad vms.
  • Kontrolli spetsialistiga torude olukorda – nõukaaegsed torud on mõistlik välja vahetada ka siis, kui need praegu veel ei leki. Rõhk sõnal: praegu veel, sest miski ole igavene.
  • Arvesta oma pere vajadusi – ära lase tekkida olukorral, kus hommikul korda sättides peab terve pere, jalad ristis, maja ainsa vannitoa ukse taga järjekorras ootama

2 Comments

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s