Kohev ja pehme rabarberisai vanaema moodi

Kevadeti mõtlen tihti tagasi lapsepõlvele maal vanaema juures. Võimalused polnud muidugi need mis linnas – kraanist ei jooksnud soe vesi ja kemmerg asus , majasuuruste naatide vahel lauda ja rehetoa vahelisel tühermaal ning igal sammul varitsesid seal hiigelämblikud. Käidi suitsusaunas ja lapsi pesti igal õhtul murule seatud plekkvannis – külma kaevuveega, mõistagi. Kui kuuma vett oli tarvis, tehti suure paja alla tuli ja seal siis seda soojendatigi.

Kõik toidud tehti puupliidil või ahjus ja üks oli kindel – pärmitainast magus sai või kook pidi ikka olema. Võeti, mida peenralt või aiast võtta andis – kevadeti oli selleks rabarber. Saiatainas kerkis pliidiraua serval valge rätiku all pehmeks ja kohevaks nagu kassi kõht, rabarberitükid segati suhkruga ja jäeti mõneks ajaks seisma – et siis, kui söed hõõguvad ja taigen ahjuplaadile sätitud, neid siis tainasse lükkida. Oli võid, oli kaneeli, ma usun et ka kardemoni – kusagilt vanaaegse väljanägemisega pütsikutest seda igal juhul ilmus. Ja see hetk, kui said hambad pehmesse, magushapu mekiga saia sisse lüüa ja kruusist kaevukülma piima peale rüübata, on lihtsalt igavesti kallis.

On aeg põll ette siduda ja kooki küpsetada:)

Kohev ja pehme rabarberisai vanaema moodi

Kõigepealt koori ja tükelda rabarbererivarred – umbes 800 gr või niipalju, kui arvad, et sinu ahjupannil olevale koogile mahub. Ära üle pinguta, sest muidu jääb liiga palju vedelikku. Lisa suhkrut ja raputa läbi ja jäta seisma.

Siis sega tainas: aluseks sai sõbranna pere retsept väga mõnusast pärmitainast, mida ma igasuguste pärmitainaküpsetiste puhul kasutan:

Parim pärmitaigen

1 kuubik (u 45 gr) värsket pärmi

2 spl suhkrut

175 gr võid

150 ml piima

500 gr nisujahu

2 muna

Törts soola maitsestamiseks:

Valmistamine: sega pärm ja suhkur väikese törtsu leige vee abil kreemjaks. Sulata kastrulis või, vala juurde piim ja tõsta pliidilt ära, lase sel leigeks jahtuda. Sega jahu, munad, pärmisegu ning või-piimasegu korralikuks saiatainaks – parem on sega teha taignasegaja/mikseriga. Lase soojas kohas vähemalt kahekordseks kerkida.

Rulli tainas tööpinnale, aga ära väga õhukeseks suru. Kata ahjupann küpsetuspaberiga, tõsta tainas ahjupannile. Pintselda üle sulatatud või ja kaneeliga. Siis kata kook rabarberitükikestega – suru neid õrnalt taignasse, puista üle suhkruga. Küpseta 180-185C juures u 45 min, kuni kook on kenasti kuldseks küpsenud. Lase jahtuda, raputa üle tuhksuhkruga ja serveeri.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s