Kõige lihtsam kilutort

Kas teadsite, et paljud ilmatuma maitsvad ampsud on sündinud köögivusserdusest?

Näiteks šokolaaditükkidega küpsis sai sündida vaid seetõttu, et ühel inimesel sai 1930. aastal kodus küpsetusšokolaad otsa ja ta murdis küpsisetainasse tavalisest šokolaaditahvlist tükikesi. Või siis kartulikrõpsud – ühe restorani kokk tüdis lihtsalt klientide pidevast virinast, et krõbekartul pole piisavalt krõbe, viilutas kartuli nii õhukeseks kui veel sai ja küpsetas ahjus krõmpsuks – palun väga, terved põlvkonnad krõbistavad! Noh, ja väidetavalt olla koguni šampanja sünni põhjustajaks 1490ndate  ülikehvad ilmaolud  Champagne’i maakonnas, mis pani põntsu veinitootmisele ja mõjutas fermenteerumisprotsessi. Aga kus me ilma mullita täna oleks!

Nii et üks väike õnnetus võib vabalt olla ka millegi uue sünd, seda tõdes Remondihull vabariigi aastapäeva eelõhtul, kui plaanitud kilutrühvitainasse miskipärast tubli sortsu hapukoort poetas. Trühvlid enam kokku ei hakanud, kauss vedelamapoolse kilukreemiga ootas laual, kohe ahjuks krõbedaks küpsetatud rukkileivapuru kõrval.

Kuid kus häda kõige suurem, pole lahendus kaugel – hakkasin mõtlema, et mis see muud on, kui toorjuustukreem. Mitte magus, seekord soolane. Ja krõbe purupõhi. lahendus on lihtne: teeme tarretatud soolase toorjuustukoogi!

Kõige lihtsam kilutort

2 karpi vürtsikilu, puhastatud

400 gr toorjuustu

Korralik sorts hapukoort

Maitsestamiseks soola, hakitud tilli ja peterselli

15 gr želatiini

Krõbedat rukkileivapuru põhjaks

Valmistamine: küpseta tumeda rukkileiva viilud ahjus kuivaks ja krõbedaks, jahvata suurem osa köögikombainis (või suru sõrmede vahel vms) suurematükiliseks puruks, natuke jahvata täitsa peeneks puruks, mida peale raputada. Vooderda koogivorm korralikult toidukilega ja suru leivapuru tordipõhjaks.

Sega köögikombaini või käsimikseri abiga puhastatud kilu, toorjuust, hapukoor ja ürdid ühtlaseks kreemiks. Paisuta želatiin külma veega, seejärel kuumuta kastrulis vedelaks ja lisa kilukreemile. Vala kreem rukkileivapõhjale ning lase öö otsa külmkapis seista. Serveeri rukkileivapuru ja hakitud tilliga. Ilusat sünnipäeva, maitsev Eesti!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s