
Maailmas on maru palju häid asju, aga minu arvates on klassikalist kohupiima purukooki, sellist rammusat ja kuldpruuni nagu vanatädi ikka tähtpäevadeks tegi, praktiliselt võimatu ületada.
Eks oma osa selle koogi sünnil on kindlasti ka sovetiaegsel toidunappusel – aastaringsetest värsketes marjadest või peenematest maitseainetest võis ainult und näha, seevastu korralikku kohupiima, taluvõid, mune, jahu ja suhkrut ikka leidus. Nii see kohupiimaga purukook sündis ja minu isiklikes valikutes on ta alati kindlas esikuuikus! Sobib teeõhtute saatjaks, hommikuseks magusaks äratajaks ja grillipeo lõpetajaks:)
Kõige lihtsam ja maitsvam kohupiimakook
Ahjuplaaditäis
Minu mõõduklaasiks on tassike ehk cup -u 130gr.
Puru (põhi ja pealmine kiht):
1 tassiäis (cup) suhkrut
2 tassi (cup) jahu
200 gr külma Nopri taluvõid
Tubli törts kardemoni
Kohupiimatäidis:
1 kg 10% Nopri talukohupiima
2 talukana muna
1 tass (cup) suhkrut
2 spl hapukoort
Vaniljesuhkrut
Soovi korral veidi riivitud sidrunikoort
Valmistamine: Sega kokku jahu, suhkur ja kardemon, lisa külm või ja pudista käte vahel korralikuks puruks. Oluline on just see, et või oleks külm, muidu ei saa puru:) Kohupiimakreemiks mikserda kokku talukohupiim (soovitan kindlasti kasutada korralikku tihket talukohupiima, mitte torukreeme!), munad, vahu- ja hapukoor, lisa vaniljesuhkur ja soovi korral riivitud sidrunikoort.
Jaota puru kaheks osaks. Puista pool purukogusest ühtlaselt ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile. Määri peale kohupiimakreem, katsu spaatliga ühtlaselt jaotada (kuigi see on veidike keeruline). Puista peale ülejäänud puru. Küpseta 180-185 C eelsoojendatud ahjus u 50 min või kuni kook on kuldpruun. Lase enne serveerimist korralikult maha jahtuda.
Tegemist on minu arvates ka suurepärase nö baaskoogiga, millele võid soovi korral lisada paar peotäit suhkruga segatud rabarbereid, hooajalisi marju või sügisel hapusid õunatükikesi. Aga lisanditega vahekihi puhul jälgi, et kook korralikult läbi küpseks ning purukiht oleks kenasti kuldpruun – küpsetusaeg võib pikemaks venida!