Imelihtne emadepäevamaius: memme musi

See vastvalminud emadepäevamaius on imelihtne ja suussulav, valmib ilma igasuguse jahuta, temas on peidus terve maailm maitseid ja tekstuure ning ta mõjub just nii, nagu parim asi maailmas: memme musi. See magustoit annab aga võimaluse ära kasutada köögikapist jõuluaegsed vürtsmandlid ja -pähklid ning sügavkülmast viimased oma aia vaarikad! See on niisugune magustoit, millega saavad kindlasti hakkama issi ja laps, kes võivad portsu “memme musi” koos kohviga  hommikul emmele voodisse serveerida: pärast selle limpsimist on musid kindlustatud:) Mina katsun võimalusel kasutada Eesti kohalikke talutooteid:)

20200508_205726

Kaerahelbekrõbedikud kohupiimakreemi ja mündise vaarikaga

Krõbedikeks:

80 gr jahvatatud pähkleid või mandleid (võid kasutada ka vürtsikaid röstitud mandleid või pähkleid)

4 spl täisterakaerahelbeid

2 spl Nopri taluvõid

2 spl pruuni suhkrut

Törts kardemoni ja kaneeli

Vaarikakiht: 

Väike kimbuke värsket münti, haki peeneks

250 gr vaarikaid

1-2 spl suhkrut (mina kasutasin moosisuhkrut, et ei jääks vedel)

Kohupiimakreem: 

300 ml Nopri 35% rõõska koort

200 gr Nopri kohupiima

1-2 spl tuhksuhkrut

Vaniljet maitsestamiseks

Valmistamine:

Kõigepealt valmista vaarikakiht: kui vaarikad on külmutatud, sulata üles ja eemalda üleliigne vesi. Pane vaarikad suhkruga potti, kuumuta korralikult läbi ja suru (püreesta) ühtlaseks massiks. Lisa sinna võimalikult peeneks hakitud münt, kuumuta veel natuke ja siis tõsta kõrvale. Jahuta täitsa maha – selle kihi võid vabalt juba varem valmis cteha ning külmkappi oma aega ootama tõsta. Oluline on, et vaarikapüree saaks hapukas, sellepärast ole suhkruga pigem kooner 🙂

Siis valmista krõbedikud: sega kaerahelbed, suhkur, veidi sulanud või, küpsisepuru, kaneel ja kardemon ühklaseks massiks. Siis vormi käega väiksed pätsikesed, tõsta need ahjuplaadile seatud küpsetuspaberile ja suru kergelt lapikuks (ära ehmata, kui need plaadil ka laiali lähevad ja tekib selline õhuke krõbekiht).

Küpseta 180C ahjus umbes 15 minutit kenasti kuldpruuniks, siis tõsta jahtuma – kui krõbekiht jahtub, saavutabki ta oma krõbeduse! Krõbekiht on üsna õrn, aga nagunii pead seda pokaalidesse paigutamiseks tükkideks murdma.

Viimasena valmista kohupiimakreem: vahusta vahukoor tuhksuhkruga kõvaks vahuks ja lisa kohupiim ja vanilje ning vahusta veelkord läbi.

Tõsta magustoit kihiti pokaalidesse: kõige alla krõbedikutükid, siis kohupiimakreem, vaarikapüreekiht ja nii mitu korda järjest, aga hoolitse selle eest, et pealmise kihi moodustaks kohupiimakreem. Kaunista pähklipuru või kakaoga ja serveeri!
Magusat emadepäeva kõigile!

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s