Šašlõkihooaja alguseks: nõukanostalgiline terav kaste

Kuigi koroona on meie harjumusi kõvasti ümber kujundanud, olen ma ühes siiski raudselt veendunud: šašlõkihooaja algust see küll ei takista! Loodetavasti grillitakse ikka pereringis, aga küllap tõuseb väikeadadest ja maakodude ümbrusest peagi taas grill-liha meelisegavat hõngu.

Mina olen lihausku (kaotasin ilmselt nüüd jälgijaid, ent mis teha, ausus ennekõike) ja sestap on grill-lihal me laual ikka kohta. Tõsi, ma igasugu mustsõstra ja kokakoolamarinaadist pole suutnud vaimustuda, ent antagu mulle vaid vanakooli gruusia või armeeniapäraselt marineeritud šašlõkk ja ma olen müüdud!

Oma osa on sellel kindlasti sovetiaja lapsepõlvel, kus šašlõkk oli iga suve lahutamatu kaaslane (grillitud viinereid näidati vaid telekas). Laatadel huugasid šašlõkivannid hommikust õhtuni, aga kõige paremat šašlõkki serveeriti ühes Leningradi restoranis, kuhu vanemad mind kaasa võtsid – võis olla, et restorani nimi oli Kaukasus või midagi sellist, marmorseintega fuajees peeglid ja lühtrid (enam nii täpselt ei mäleta ka) ja valge linaga kaetud laual serveeris kelner sellist suussulavat šašlõkki terava kastme ja sibulaga, et ka mitukümmend aastat hiljem hakkavad sellele mõeldes neelud käima.

Nii et kui mu Facebooki sõbranna jagas venekeelset õpetust nõukaaegse šašlõkikastme tegemiseks, tuli Kaukasuse mälupilt taas ette nagu viuhti, neelatasin korraks ja kobisin kohe kööki –  sest lambalihašašlõkk Trad.Taste valikust ootab grillmeistrit:) Tegin kastmesse mõned väikesed omapoolsed muudatused, nii et terav nõukanostalgiline šašlõkikaste Ktdecohome’i moodi:)

20200418_190349

Terav nõukanostalgiline šašlõkikaste

500 grammi tomatipastat

5-6 küüslauguküünt (võid panna ka kuni 8)

Mehine peotäis värsket peterselli, samapalju värsket koriandrit ja naiselik peotäis tilli

2-4  teelusikatäit hmeli-suneli maitseainet

1 tl musta pipart

1 tl soola

1 tšilli (mina panin tšillimoosi ja jätsin seetõttu suhkru ära)

2 teelusikatäit suhkrut

1-2 spl tavalist söögiäädikat (10%)

Veidi vett

Valmistamine: mina läksin lihtsamat teed ja vuristasin kastme köögikombainis kokku (aga võid muidugi ka vürtse uhmerdada vms). Hea oleks lasta kastmel mõni tund külmkapis seista, aga mõnus vürtsikas lisand on see igatahes!

 

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s