Jõululaua showstopper: kihilised kuusekesed

igal aastal olen püüdnud jõulude ja aastavahetuse paiku midagi uut lauale panna – eelmisel aastal oli selleks imeline, superfantastiline ja kordamisele tulev šampanjatarretis.

Tänavu mõtlesime, et kuna jõuluõhtul koguneb laua ümber üsna väikesearvuline kamp, siis torti tegelikult pole tarvis. Samas midagi magusat võiks ju olla: miks mitte petit fours!

Otsustasin kihiliste kuusekeste aluseks, mille sisuks Baumkuchen: kihiline saksa kook.

Kihilised kuusekesed

Ütlen kohe ära, et kannatamatu ja kohati ka üsna koba küpsetajana oli mul selle maiustusega tükk tegemist. Esiteks võtab see omajagu aega ja teiseks oleks maru hea, kui abiks oleks kondiitri tööriistad: väike kaheharuline kahvel, millega koogikesi glasuuri sisse kasta ning rest, millele glasuuritud kuusekesed puhkama (loe: tilkuma) tõsta.

Talvis läheb:

Taigen:

7 keskmise suurusega muna

1 vanillikaun

300 grammi pehmet võid

300 grammi suhkrut

50 ml rummi

175 grammi jahu

100 grammi tärklist

3 teelusikatäit küpsetuspulbrit

törts soola

Glasuur:

300 grammi tumeda või heleda šokolaadi  kuvertüüri või samas mahus šokolaadi glasuuri

Valmistamine:

5 muna puhul eralda valged kollastest. Klopi munavalge soolaga tugevaks vahuks (noh, nii et kui kausi teistpidi pöörad, vaht ei liigu).

Klopi või, suhkur rumm  ja munakollased kreemikaks heledaks vahuks. Sega omavahel korralikult jahu, tärklis ja küpsetuspulber ning sõelu kreemisse. Kõige lõpuks lisa spaatliga munavalgevahtu, sega see ettevaatlikult tainasse. Määri lahtikäiv vorm (soovitavalt neljakandiline, 28×24 cm), aseta põhja küpsetuspaber.

Baumkucheni eripäraks on kihiline küpsetamine. See tähendab, et iga kiht (umbes 3 supilusikatäit taiget määritakse vormi laiali) küpseb umbes 2 minutit, mille järel lisatakse järgmine kiht. Lisa esimene kiht vormi ja tõsta see 240 kraadini eelsoojendatud ahju ainult ülaküpsetusega grillreziimile. Jälgi, et kaugus ülemisest grilliplaadist oleks VÄHEMALT 20 cm! Mina tõstsin, kui kook läks kõrgemaks, seda allapoole:) Küpseta kihti 2 min (jälgi et oleks pealt selline tumedam kuldpruun) ja lisa järgmine kiht, küpseta 2 min, lisa jne. kuni taigen otsa saab:)

Tõsta kook jahtuma. Kui kook on piisavalt tahenenud, kasuta kuusekujulist vormi, et väiksed kuusekesed välja lõigata. Kui see tundub liiga keeruline, võid piirduda ka kolmnurkadega:) Glasuuri kuusekesed tumeda või heleda šokolaadi kuvertüüri või koogiglasuuriga ning tõsta tahenema. Veel pehmele glasuurile võid lisada kullapuru ja ongi tõeliselt sädelev amps!Photo 22-12-2018, 22 27 11

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s