
Jõuluaeg kohe on niisugune asi, et tahaks midagi mõnusat nosida. Istuda kamina ees, jalas uued sokid (tänks, Tuulike!!), kakaokruus sõrmede vahel ja vaadata õues langevat lund. Kui see pole hygge, siis mai tea üldse, misasi see hygge on:) Magusalauale tasub aga piparkookidele vahelduseks ka miskit muud sättida, näiteks mõni maitsev vigur.

Mandlivigurid kardemoniga
Taigen:
100 grammi hakitud/peenestatud mandleid
180 gr võid
200 grammi jahu
väike pakike vaniljesuhkrut (10 gr)
80 grammi tuhksuhkrut
1 munakollane
törts soola
tubli törts kardemoni
Kaunistamiseks:
Mõrušokolaadi kuvertüüri
Valmistamine:
Kui soovid, võid mandleid rasvata pannil ka röstida, igal juhul tuleb need peeneks puruks hakkaida – kasuta köögikombaini abi. Pane osa purust hilisemaks kaunistamiseks kõrvale. Haki või kuubikuteks, lisa kardemon, sool, munakollane, tuhksuhkur ja vaniljesuhkur ning sega korralikult taignaks – võid kasutada mikseri taignasegamise otsikut. Lisa jahu ja mandlid ning sõtku korralikuks tainaks. Vormi vorstikeseks, mähi kilesse ja lase tund külmkapis seista.
Siis võta välja, sõtku natuke ja lõika 2-3 cm rullikesteks. Need omakorda tükkideks ja rulli käte vahel sellised väiksed vortsikesed, kääna U (hoburaua) kujuliseks. Küpseta eelkuumutataud ahjus küpsetuspaberil 180 C juures keskmisel restil umbes 12 minutit, kuni vigurid on kuldpruunid. Lase täielikult maha jahtuda.
Sulata vesivannil kuvertüür (kui kellelgi tekib küsimus, et miks seda, siis kuvertüür annab läikiva ja ühtlasema lõpptulemuse kui tavaline tume küpsetamiseks mõeldud šokolaad. Aga saab mõistagi ka sellega teha.) Kasta vigurite servad sulatatud kuvertüüri ja tõsta tahenema. Puista veel pehmele kuvertüürile mandipuru. Naudi kohvi, tee või kakaoga:)