
Viimasel ajal on sõbrad mult küsinud klassikaliste toidude tegemise juhiseid. Suur soustisõber ma küll pole, ent klassikalised kotletid kartulipudruga või šnitsli võib me laualt vahetevahel ikka leida.
Niisiis: klassikalised kotletid ehk lihakoogid Remondihullu moodi
Kõigepealt ütlen, et see lühhike oppetus on sündinud paljude teiste äraproovitud retseptide segunemisel – saate nendega siin mu blogis varasemate sissekannete juures tutvuda ka. Lisaks meeldib mulle mõelda kotlettidest kui lihakookidest, nagu neid 19. sajandil oli kombeks hüüda. Sellised hoole ja armastusega vormitud koogid:)
Mis on minu meelest kotlettide tegemisel kõige tähtsam? Kvaliteetne liha! Pole midagi hullemat kui hall ja haisev plögane mass pannil. Aastaid keeldusin seepärast kotlette tegemast ja söömast. Süda läks pahaks, noh.
Aga viimasel ajal olen õnneks leidnud nii mitu kohta, kus kohapeal saab hakkliha teha(endal pole sellist head hakklihamasinat), aga ka osta tõeliselt kvaliteetset toodet – viimasel ajal valmistan kotlette
sea delikatesshakklihast, kuna minu arvates tulevad need nii kõige mahlasemad. Kes aga sealiha ei söö, võib asendada selle lambahakklihaga, ainult veisehakkliha puhul tuleb meeles pidada, et see sisaldab üsna vähe rasva. Aga noh, mis kotletid need ilma rasvata on, mõmises Remondihullu abikaas, kui Remondihull mingi uitmõtte ajel kotlette rasvavabal pannil praadima hakkas. Ikka krõbeda koorikuga ja seest pehmed peavad lihakoogid olema!
Tarvis läheb:
500 grammi kõige kvaliteetsemat ja värsket sea-hakkliha
1 keskmine porgand
1 küüslauguküüs
1 väike v. keskmine sibul, eelistatult punane
Peotäis peterselli
Kaks viilu röstsaia – soovi korral
Veidi piima röstsaia leotamiseks- soovi korral
1 muna
Riivsaia (mina teen seda ise, kuivatan saia ja lisan maitseaineid)
Soola ja pipart
Valmistamine:
Tõsta hakkliha külmkapist natukeseks toatemperatuurile. Rösti saiaviilud, lõika kuubikuteks ja leota väheses piimas ühtlaselt püdelaks massiks ning sega hakklihaga. Haki üliväikeseks küüslauk, sibul,petersell (parim on seda teha kööbikombainis) ja riivi väikese riiviga või purusta köögikombainis porgand – viimane lisab kotlettidele mahlasust. Lisa hakklihasegule.
Löö peale 1 toores muna, maitsesta soola ja pipraga. Sega mass korralikult, lisades riivsaia (tunde järgi, et mass saaks piisavalt tugevust, oleks vormitav ja püsiks koos). Seejärel vormi keskmise suurusega lihakoogid.
Vala pannile piisavalt praadimiseks mõeldud oliivõli (mitte liiga vähe, aga mitte ka liiga palju). Lase õlil piisavalt kuumeneda, siis aseta lihakoogid õlisse küpsema. Kui üks pool on kuldne, pööra pannilabidaga. Ära lase kuumust liiga suureks, vaid hoia mõistlikku temperatuuri: mina küpsetan kotlette elektripliidil 7-8 juures.
Tõsta köögipaberile, et liigne rasvaine ära nõrutada. Vaata, et lihakoogifännid otse pannilt kõiki nahka ei pista:)