No millal veel seda postitust teha, kui paar päeva enne jõule, eksole:) Kõigil juba kingid pakitud, aga olen kindel, et nii mõnelgi mõlgub peas mõte uuel aastal kööki uuendada. Või kui mitte kogu kööki, siis vähemalt ahju. Või siis küpseb plaan osta uus ahjuplaat (pun intended:)))
Teate, üht võin ma oma paarikümne kokkamisaastaga küll ütelda – head toitu ei saa teha kehvast toorainest ja korralik ahi annab….oioioioioi kui palju juurde! No muidugi ei räägi ma siin nondest imelistest taluköögi pliidil valminud vanaema pannkookidest või üleöö sütel podisenud pudrupajast, sest esiteks pärist sellist kööki mul enam pole. Pliiti, seda endisaegset, küll vahest kütame , aga toitu valmistame selle ahjus pigem harva.
Miks? Aga sellepärast, et uue köögiga tuli kaasa ka tuttuus praeahi. Ja seekord ei valinud ma praeahju mitte et “ahi on ahi on ahi” vaid võrdlesin erinevate kodumasinatootjate pakutavat parameetrite järgi, mida mulle tarvis oli.
Esimene nõue oli auruküpsetus ehk SteamBake aurufunktsioon, saiaküpsetaja unelm – pealt kuldsed ja krõbedad, seest kohevad, just sellised saiad-pirukad auruahjus valmivadki. Teine nõue oli pürolüüs – käsi püsti, kes naudib soodaplögaga, või veel hullem, mingi jubeda keemiaga möllamist, ise poolest kerest saati ahjus:) Pürolüüsiga praeahju omanik aga lööb samal ajal lulli, kui ahi ennast ise kõrgel kuumusel puhastab, ning pühib kergelt niiske lapiga pärast tuhakübemed kokku. Elu nagu filmis!
Pärast pikki otsinguid osutus valituks AEG aurufunktsiooni ja pürolüüsiga mudel ja olgu etteruttavalt öeldud, et rõõmu toidutegemisest jagub siiani.

Ah et mis sahtel see seal allpool? Ahjualuse kodu:) Tegelikult hoopis Electroluxi integreeritav soojendussahtel, mis võimaldab roogasid soojas hoida ja taldrikuid eelsoojendada. Pidada olema über ka taina kergitamiseks, pole siiani proovinud, aga kavatsen küll! Eriti asendamatu kodudes nagu meil, kus inimesed kipuvad sööma tulema eri aegadel:) Soojendussahtli all eraldi sahtel ahjupannidele ka, sest igal asjal kodus peab mu meelest olema oma kindel koht.

Ahjupannidest kõneldes olen ma eriti elevil ühe hiljutise leiu tõttu – nimelt lubas Electrolux mittenakkuva pinnaga küpsetusplaati Easy2Clean ja ausalt, ahjupannide kraapimist pean ma üheks vastikumaks puhastustööks üldse:) Selgus, et Easy2Clean mittenakkuva pinnaga küpsetusplaat on ka AEG’l, muidugi ostsin selle kohe ära. Tunnistan, olin küll skeptiline, aga no ausalt, selle puhastamine…siuh ja valmis! Isegi karamellistunud kohad, mida teistel ahjupannidel pidi veega kuumas ahjus lahti leotama, tulevad sealt vähemalt minul küll lapi ja veega maha. Nii et tõesti soovitan, eriti kui plaanis on krõbedat jõulukraami ahju lükata:)

Nii et maitsvat jõulu, rohkelt naeru, rõõmsat uut aastat!
