Parim pärmitaigen+õlis küpsetatud kohupiimapirukad

Sel pühapäeval ei jäänud Remondihullul üle muud kui nädalaid närinud pirukaihalusele järel anda:) Inimene on ikka nõrk!

Kui ma olin väike, käisime perega ikka ühes ja samas ujumiskohas. Koht oli muidugi kaunis küll, lauge liivarannaga ja hunnitu looduse keskel, aga sel kohal oli vähemalt minu jaoks üks võimas pluss – kaldaservas ilutses müügiputka. Enamast oli putka tühi, aga võis juhtuda, et sattusid ujuma just siis, kui pagariproua kioskisse sisse astus ja luugist maailma kõige paremaid õlis küpsetatud kohupiimapirukaid müüma asus. Selliseid suuri, rasvaseid ja otsast otsani magusat kohupiimasegu täis! Pikk saba lastest ja täiskasvanutest vonkles sovetiajale kohaselt ning kõige kurvemal juhul jäid otse luugi ees pirukata – sest mingit loogikat, millal pirukad tulevad või tuleb üldse veel, seal polnud. Pirukaid oli, kui oli.

Mingil mulle mitteselgel põhjusel pole õlis küpsetatud kohupiimapirukad sellist populaarsust omandanud nagu nende sugulased tseburekid või rasvased moosipirukad. Ühel korral olen oma lemmikpagarikojas neile peale sattunud, aga siis olid kondiitritädid küll pigem sellise moega, nagu oleks nad vaeseid kohupiimapirukaid teinud sellepärast, et lihatäidis sai otsa, aga tainast jäi veel üle.

Õlis küpsetatud kohupiimapirukad

Seega otsustasin pühapäevalhommikul perele ise õlis kohupiimapirukaid teha. Aluseks sai sõbranna pere retsept väga mõnusast pärmitaignast, mida ma igasuguste pärmitainaküpsetiste puhul kasutan:

Parim pärmitaigen

1 kuubik (u 45 gr) värsket pärmi

2 spl suhkrut

175 gr võid

150 ml piima

500 gr nisujahu

2 muna

Törts soola maitsestamiseks:

Valmistamine: sega pärm ja suhkur väikese törtsu leige vee abil kreemjaks. Sulata kastrulis või, vala juurde piim ja tõsta pliidilt ära, lase sel leigeks jahtuda. Sega jahu, munad, pärmisegu ning või-piimasegu korralikuks saiataignaks – kõige parem on sega teha taignasegaja/mikseriga. Lase soojas kohas vähemalt kahekordseks kerkida.

Kohupiimatäidis:

500 gr teralist korralikku talukohupiima, mis poleks vedel

1 muna

1 spl vahukoort

2 spl suhkrut

Soovi korral riivi juurde sidrunikoort või lisa vanillisuhkrut

Pirukate valmistamine: Sega täidis korralikult kreemjaks. Rulli tainas lauale õhukeseks (mitte kõige õhemaks, aga siiski küllalt õhukeseks) ja lõika sobiva suurusega pirukakettad, täida need keskelt kohupiimatäidisega ning suru servad korralikult kinni. Kuumuta suures potis õli, kuumust saad kontrollida nii, et viskad õlisse väikese taignatüki – kui see sööstab pinnale ja hakkab pruunistuma, on õli küpsetusvalmis. Kasta vahukulbiga pirukad õlisse ja küpseta mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta alguses köögipaberile nõrguma ning seejärel kata hetkeks niiske puhta köögirätiga – nii jäävad pirukad mõnusad krõbedad ja pehmed.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s